Vetrek uit Brest 23 oktober, winkracht 5 tegen golven van 3,5 meter en stroomtegen. Dit was stampen op de golven metde motor vol bij.

Soms liepen we maar 3,5 knoop zoń 7 km per uur (normaal gaan we 15 km per uur. Ja dat schiet niet op soms drukte de stroming ook naar de rotsen om Brest. Uiteindelijk de landpunt met rotsen achter ons. De golven stuwen zich op maar er zijn geen brekers. Wel laat de neus af en toe hard in de golven en slaat er water over het dek. Ook wat water naar binnen via het hoofdschuifluik wat nog niet dicht zat. Eindelijk uit de stroming , wel tegen wind maar hoog aan de wind met steun zeil en moter begind het schip te lopen naar 7, 8 knopen en de golven worden minder stijl. Tegenslag de motor stopt , we krijgen hem niet meer aan de gang, wat gaan we doe, we verleggen de koers meer de Golf van Biscajen in dit kunnen we zeilen. Dewind zou volgende dagen heielmaal teruglopen. Dan zouden we met de motor mijlen maken. Maar wat nu zonder motor ,dit zou dan dagen op de oceaan drijven worden !!! We besluiten hulp in te schakelen en terug te keren. Het schip wat dicht bij ons is roepen we op, ondertussen 80 mijl uit de kust. Here is sailingjacht Blue Lagoon for Gastanker Supurior!! Can you help us. Is onze vraag, het advis komt van het schip nadat de kaptein wakker gemaakt is ondertussen midden in de nacht. We kunnen afbuigen naar Guilvinec daar wacht dan eer redding boot op ons die ons dan een vissershaven in zou slepen tussen de woeste rotsen!!.

We zouden dan nog zoń 50 mijl moeten zeilen de hele volgende dag en vlakvoor de kust op gepikt worden. Wat als we aankomen en er is geen redding boot neemt de strooming ons dan mee..! De Supurior het dat ons nu al een uur volgt legt de contacten met de kustwacht geeft onst telefoon nummers contact gegevens en krijgt alle hulpdiensten te pakken. Het wordt geregeld, we worden gered!!!.

Allseging zoals gepland 10 uur zeilen met lange oceaangolven en wind in de rug stomen we op Le Guilvinec af, dolfijnen volgen ons alsof we hun vriend zijn. Valk voor de haven duikter een grootte dolfijn op recht naast het schip , hij blijft de hele reddingsoperatie bij ons en volgt ons tot in de haven het is een wonder. Mensen staan te kijken, zeiljacht gesleept door de reddingsboot met blauw zwaailicht en een grootte grijze dlofijn naast het schip.

We komen aan de kant er liggen alleen vissersboten een stuk steiger is voor ons afgezet, ze helpen met afmeren.

Wat een ontvangst, de motor monteur komt nog dezelfde avond, lucht in de brandstof leiding ergens mist een pakking!!!.

Ook wordt verder het hele sijsteem tm tank gecontroleerd.

Op de vraag van Albert of wevis kunnen kopen wordt niet gereageert we krijgen 3 groote vissen gratis als welkom.

De volgende dag is er weer van vele oudvissersmannen en havenmeester hulp, brandstof halen met losse tanks, mij in de masthijsen om het touw van het grootzeil ditkeer door de mast te maken, hulp om een scheur in het zeil temaken.

Aan het eind van de dag is alles klaar en drinken we een biertje met de oudvissersmannen, de avontuur verhale komen op tafet.

De oudvisserman had het net uit de schroef gehaald op vollezee en was bijna verdronken  etc…. De volgende dag kunne we weer vertrekken afscheid nemen van onze nieuwe vrienden.

Categories: Sailing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *